Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Mevsimsel grip dönemi kapıda. Uzmanlar endişeli. Zira, koronavirüs ile influenza belirtileri; ateş, öksürük, nefes darlığı gibi, hemen hemen aynı. Dolayısıyla her iki hastalık karıştırılabilir. Grip olan kişiler ‘Korona oldum’ diye hastanelere başvurabilir. Aynı şekilde grip olan hastaya da koronavirüs tedavisi uygulanması olası. O nedenle uzmanlar bu kış 6 aylıktan büyük herkese grip aşısı öneriyor. İşte görüşler...

Her yıl binlerce kişide ekimin ilk haftası influenza görülmeye başlandığını belirten Yeditepe Üniversitesi mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya “Her kış başında hastalarıma grip aşısı olmalarını öneriyordum. Bu yıl durum farklı. 6 aydan büyük herkesin aşılanması şart” diyor. ‘Peki ama neden?’ Cevabı net: “Koronavirüs vaka sayıları her geçen gün artıyor. Ve biz ‘Bu hastalığı iyi tanıyoruz’ desek de DSÖ her gün hastalığa dair farklı tanılar ve bulaşma şekilleri açıklamaya devam ediyor. Öte yandan Influenza A yani domuz gribinin klinik tanıları ile COVID-19’unki aynı. Akciğer filminden dahi korona mı yoksa influenza mı olduğunu ayırt etmeniz mümkün değil!”

TANI KOYMAK KOLAYLAŞACAK

Sonbaharda influenza başladığında bu işin çığırından çıkabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Topkaya şöyle devam ediyor: “Hastalara tanı koymak zorlaşacak. COVID olmadığı halde COVID tedavisi alan veya gereksiz yere domuz gribi tedavisi uygulanan hastalar olacak. Bu karışıklığı önlemek ve hastaneler ile doktorlar üzerindeki yükü hafifletmek adına 6 aylıktan itibaren herkesin aşı yaptırması hayati önem taşıyor. Bu seneye kadar ben de hiç grip aşısı olmamıştım ama bu sene muhakkak olacağım. Altını çizmek isterim ki grip aşısı sizi koronadan korumaz. Olası bir karışıklığı önlemek ve koronaya yakalanmanız halinde iyi bir mücadele vermeniz için gereklidir.”

AŞI KARŞITLARINA ‘DUR’ DEYİN

Prof. Dr. Topkaya tüm dünyanın benzer kaygılarla grip aşısı peşine düştüğünü Türkiye’ye ise aşının ekim gibi gelmesinin beklendiğini söylüyor. Bu noktada bir de parantez açıyor: “Aşı karşıtı söylemlere kesinlikle katılmıyorum. Hele ki ortada böylesi öldürücü bir virüs varken aşının koruyuculuğunu tartışmayacağım bile. Bazı bilim insanlarının yanlış yönlendirmeleri olacaktır. Bu tarz karalamalara lütfen kulaklarınızı tıkayın. Akciğerde hasar bırakabilecek; her türlü bakteri, enfeksiyon, virüsleri minimalize etmeliyiz. Çünkü zaten başımızda COVID gibi bir bela var.”

Türk Tabibler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman grip aşısına dünya genelinde bu yıl her zamankinden fazla talep olacağını hatırlatarak “Yaklaşık 1-1.5 ay önce bakanlığa bir çağrı yaptık. ‘Bir an önce anlaşmaları imzalansın ve bir an önce Türkiye’ye gelsin’ dedik. Henüz bu konuda bir açıklama yapılmadı. Ne durumdayız bilemiyorum. Aşılar yurtdışından geliyor, şu an üretimi başlamamış olabilir. Eylül-ekimi bulabilir süreç ama şimdiden pazarlıkların yapılması gerek. Çünkü geçen sene ihtiyacın yüzde 10’u kadar grip aşısı getirilmişti. O nedenle bazı endişelerimiz var” diyor.

KAMU PERSONELINE ÜCRETSİZ OLMALI

COVID-19 ve influenza bulgularının birbirine benzediğini söyleyen Prof. Dr. Adıyaman “Kişinin COVID-19 mu yoksa mevsimsel grip mi olduğunu ayırt etmek zor. İkisi birbirine karışan bulgulara sahip hastalık olduğu için ayırıcı tanıya şiddetle gereksinimimiz var. Bunun için aşı şart. Ayrıca kamu personeli ile risk grubundakilere ücretsiz yapılmalı” diyor.

Comments powered by CComment