Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

 Sık Sorulan Sorular

Zabıt kâtibi, sadece kalem içerisinde sekretarya hizmeti veren, alınan ifadelerde veya yapılan duruşmalarda tutanak düzenlemekle görevli olan, yazı yazan ya da salt dikte işini yapan personel değildir. Zabıt kâtibi yargı erkinin periferideki görevlisi olup aynı zamanda çalıştığı kurum ile kamu arasında bir ara yüzdür. Zabıt Katibi adliyelerde mahkeme veya savcılıklarda, bölge idare ve iş mahkemelerinde, seçim kurulları veya müdürlüklerinde veya icra dairelerinde (icra memuru sıfatı ile) çalıştırılmak üzere, Adalet Bakanlığı’nca genel idare hizmetleri sınıfında istihdam edilen; kalem işleri, yazışma, dosyalama vb. işleri yerine getirmekle yükümlü, 657 sayılı kanuna tabi yardımcı yargı personelidir. Zabıt katibi çalıştığı birimde, vatandaş ile kurum arasında gerçekleşen iletişimin başlangıç noktası ve en önemli aktörüdür.

Zabıt Katibinin Görevleri:

1-Yazi İşleri Müdürünün tayin ve tevdi ettiği isleri görmek ( Yönetmelik 1 ve 2. madde )
2-Mahkeme defterlerinin temiz ve düzgün olarak tutulup yazılması, mahkemeye ait tüm yazışmaları vaktinde yapmak ve dava dosyalarının düzenli ve sıralı bir şekilde bulundurup saklamak ( Yönetmelik 4. madde )

3-Durusmalara katılarak hâkimin nezareti ve emri altında tahkikat ve muhakememin cereyanını tutanağa kaydetmek, tutanakları temiz ve okunaklı olarak yazmak ve hazire bulunan hâkimle birlikte imzalamak ( Yönetmelik 30. madde, HUMK 151, 152 ve 157. madde )
4-Ara kararı gereğince yapılacak yazışma ve işlemler için tarafların ödemesi gereken miktarı, is sahibine ve vezneye ya da yazı isleri müdürüne bildirmek, ara karar gereğinin yerine getirildiğini tutanak altına işaret ve imza etmek ( Yönetmelik 32. madde )
5-Daha önce avans olarak yetirilmiş paradan ara kararı gereğini yerine getirmek üzere vezneden ya da yazı isleri müdüründen gerekli kısmini almak ve bu isi karar verilmesinden iki gün içinde yapmak ( Yönetmelik 35. madde )
6-HUMK’nin 157. maddesinde yazılı kimselerin ( her iki taraf ve vekilleri ) dosyayı incelemesine nezaret etmek ( Yönetmelik 39. madde ).
7-Mahkemece verilen ve acele islerden sayılan nafaka takdiri, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi ve mirasçılık belgesi verilmesi gibi davalara ilişkin kararları diğerlerinden önce ve çabuk yazmak ( Yönetmelik 49. madde ).
8-Mahkemece görevlendirildiği durumda, ihtiyati haciz dışındaki tedbirlerin tatbikini yapmak ( HUMK 106. madde ).
9-Mahkeme dışında hâkim veya naip huzuruyla yapılacak tüm işlemlerde hazire bulunmak (HUMK 154. madde ).
10-Mahkemeden önce ve gerekmesi halinde muhakemenin bitmesinden sonra dava dosyasını inceleyebilecek mahkeme üyelerine vermek ve vakti zamanında noksansız almak (HUMK 158. madde ).
11-Cevabi zamanında gelmeyen müzekkerelerin tekidini yapmak.
12- Kanun ve yönetmelikle yüklenmiş diğer görevler:

a) Kalem hizmetlerinin yürütülmesi, (Yönetmelik 5. madde)
b) iş bölümüne göre kendisine verilen işleri zamanında yerine getirmek, biriktirmemek, (Yönetmelik 6. madde)
c) Yazı işleri müdürünün denetiminde Ceza hukuku ile ilgili mevzuat hakkında bilgilenmek, (Yönetmelik 7. madde)
d) Defterlere sayfa numarası vererek mahkeme mührünü basıp hakime imzalatmak, (Yönetmelik 57. madde)
e) Cumhuriyet Başsavcılığı veya mahkemelerdeki defterler ve kartonları temiz, düzgün, sağlıklı bir şekilde tutmak, (Yönetmelik 23, 58. madde)
f) Defterlerde düzeltme yap ildiği takdirde yanlış olan bölümün üzerini ince bir çizgi çizip defter kenarına düzeltme yaptıktan sonra keyfiyet Savcısı ve Hakimi veya Mahkeme başkanınca onaylatması. (Yönetmelik 58. madde)
g) Dava dosyalarının gününde esas defterine kaydetmek, (Yönetmelik 60. madde
h) Açılan her dava için ayrı bir dosya düzenlemek, (Yönetmelik 67. madde)
i) Mahkemelerce verilen kararlar ve suretlerinde imzasının bulunması zorunludur. (Yönetmelik 66, 68. madde)
j) Her türlü tebligat işlemlerini yapmak, (Yönetmelik 77, 82. madde)
k) Tutuklu saniğa duruşma gün ve saatinin tebliği için cezaevi müdürlüğüne yazi yazmak,
l) Tutanak ve diğer yazili kağitlari yönetmeliğin 79. maddesine göre kullanmak.
m) Dosyalari yönetmeliğin 80. maddesine göre düzenlemek ve dizi listesi hazirlamak,
n) Duruşma günü listesi hazirlamak, (Yönetmelik 81. madde)
o) Mağdurun, şikayetçinin, suçtan zarar görenin ve katilanin vekilleri ile müdafiin kovuşturma zamaninda delilleri incelemesine nezaret etmek, (Yönetmelik 83. madde)
p) Ara kararlarin yerine getirilmesini sağlamak, (Yönetmelik 85. madde)
q) Karara karşi istinaf, temyiz ve merci tayini isteminde bulunulmasi ile noksan ikmali için iade hallerinde “Dosya gönderme formu” doldurularak Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavciliğina veya Yargitay Cumhuriyet Başsavciliğina gönderilmek üzere imzaya sunmak (Yönetmelik 87. madde)
r) Keşif, otopsi, yer gösterme, ölü muayenesi ve duruşmalarda hazir bulunmak ve tutanaklari imzalamak, (MK 188-219-220)

ZABIT KÂTİPLİĞİNE BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

I) Genel Şartlar:

a) Türk vatandaşı olmak,

b) İlk defa atanacaklar için yapılacak sınavın son başvuru günü olan 03/02/2012 tarihinde 657 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak ve merkezî sınav  tarihi itibariyle 35 yaşını bitirmemiş olmak,

c) Askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak, askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak,

d) 657 sayılı Kanunun değişik 48/1-A/5 bendinde sayılan suçlardan mahkûm olmamak,

e) 657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak,

f) Kamu haklarından mahrum olmamak,

g) Arşiv araştırması sonucu olumlu olmak.

II) Özel Şartlar:

a) Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet önlisans programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak. (Bu maddede sayılan öğretim kurumlarından mezun olanlardan daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)

b) Yukarıda sayılanlar dışında, en az lise veya dengi okul mezunu olup, en son başvuru tarihi itibariyle Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olmak. (Örgün eğitim yoluyla verilen bilgisayar ya da daktilografi dersini başarıyla tamamladığını resmi olarak belgeleyenlerden daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)

c) Meslek liselerinde okutulan ve Bakanlıkça tüm komisyonlara gönderilmiş olan daktilografi ders kitabından seçilip yazılı olarak verilen bir metinden daktilo veya bilgisayar ile (ilgilinin tercihine göre F ya da Q klavye kullanılabilecektir) üç dakikada yanlışsız, vuruş hesabı yapılmadan en az doksan kelime yazmak. (Bu şartın varlığı ilgili adalet komisyonlarınca yapılacak uygulama ile tespit edilecek olup, vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime yazamayan adaylar sözlü sınava alınmayacaklardır.)

Adayların uygulama sınavında yanlışsız olarak en az doksan kelime yazıp yazamadıkları tespit edilirken; verilen metne sadık kalınıp kalınmadığı, yanlış yazılan kelime sayısı ile yazı içerisindeki kelime ve cümle tekrarları nedeniyle metnin anlam bütünlüğünün bozulup bozulmadığı, göz önünde bulundurulacaktır.

ZABIT KÂTİPLİĞİ SINAVINDA KULLANILAN KLAVYENİN ÖNEMİ VAR MIDIR?

Zabıt Kâtipliği sınavında, klavye çeşidinin sınav başvurusu için engeli yoktur, adaylar istedikleri klavye türündün sınava girebilmektedirler.

ZABIT KÂTİPLİĞİ SINAVINDA, SINAV METİNLERİ NELERDİR?

Zabıt Kâtipliğinin uygulamalı sınavında, sınav metinleri Daktilografya Metinlerinden çıkmaktadır. Hangi metinin çıkacağı sınav komisyonu tarafında belirlenmektedir.

Comments powered by CComment