17 Nisan 2020 tarihinde yükseköğretim kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair 31102 sayılı kanun yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunda öğretmenlere ilgilendiren önemli hususlar var. Kanunun tam metnini sitemizden yazının sonundaki linkten indirebilirsiniz.

İlgili Madde:

17 Nisan 2020 31102 sayılı Yükseköğretim Kanunu

MADDE 24 – 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa 50 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 50/A maddesi eklenmiştir.

IX – Öğretmenlerin izin ve tatilleri:

MADDE 50/A – Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler. Ancak bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikle belirlenecek meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler.

Rehberlik öğretmenleri tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde izin ve tatil dönemlerinde de görevlendirilebilir. Bu durumda rehberlik öğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamaz.

İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle eğitim ve öğretim faaliyetinin iki haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının ders yılı içerisinde tamamlanamadığı durumlarda yaz tatilinde yapılacak eğitim ve öğretim faaliyetleri nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlerin izinleri kısaltılabilir. Bu durumda öğretmenlerin izinleri bir aydan az olamaz.

Kendilerine ikinci görev olarak okul/kurum yöneticiliği verilenler ve yüz yüze eğitim yapılmayan eğitim kurumlarında görevli öğretmenler ile Bakanlık merkez teşkilatı ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevlendirilen (yöneticilik dahil) öğretmenler yıllık izinlerini 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102 nci maddesi ve 103 üncü

maddesinin birinci fıkrası hükümlerine göre kullanır. Okul müdürleriyle müdür yardımcıları tatil aylarında okul işlerini ayarlamak ve düzenlemek şartı ile, sıra ile izinlerini kullanırlar.”

Yorum:

   Düzenlemenin öğretmenler için artı eksileri bir yana 657 sayılı yasada yer alan “Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar.” hükmü kaldırılmamıştır. Bu duruma göre çelişkili kanunlarda yeni düzenleme yapılacağı kesindir.

      Öğretmenler için angarya ve mobbing yaratabilecek hüküm vardır.Ancak bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikle belirlenecek meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler.” cümlesi istismara açıktır. Buna göre öğretmenler idare tarafından; yönetmelikte olan veli toplantısı, öğretmenler toplantısı gibi seminer, toplantı, kurs, mesleki diğer faaliyetler için hafta sonu ,sömestr ve diğer tatillerde çağrılabilecektir. Ayrıca bakanlık, valilik, kaymakamlık tarafından çıkarılacak bir görevlendirme ile öğretmenler sömestr ve hafta sonu tatili ve diğer tatillerinde göreve çağrılabilecektir.

    Rehberlik öğretmenleri için de ayrıca bir düzenleme getirilmiştir.

İlgili paragraf:

“Rehberlik öğretmenleri tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde izin ve tatil dönemlerinde de görevlendirilebilir. Bu durumda rehberlik öğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamaz.”

Yorum:

    Rehberlik öğretmenleri için 1739 sayılı yasaya eklenen 50/A maddesindeki bu değişiklik ile rehberlik öğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamaz fakat “izin ve tatil dönemlerinde de görevlendirilebilirler” ifadesinin verilmesi zorunlu kanuni izinleri (doğum, ölüm, evlilik… ) kapsamayıp kapsamadığı net değildir. Bu madde üzerinde de değişikliğe gidilmesi gerekecektir.

    Bu düzenlemeler memur izin ve tatillerini hükme bağlayan 4249 sayılı kanun ile Meb diğer temel kanunlarına aykırılık ve çelişki teşkil etmektedir. 

        Maalesef öğretmenin tatil ve izin hakları idarenin insafına bırakılmış ve öğretmenler ucu açık mobbing, angarya ve istismara daha fazla açık hale gelmişlerdir.

Ekler:
Bu dosyayı indir (31102.pdf)30Nisan2020-31102 sayılı kanun[Yüksek öğretim kanunu değişiklikleri]135 kB

Comments powered by CComment