Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun (Kanun No. 7242 Kabul Tarihi: 14/4/2020) ile meslek liselerinin adalet alanı mezunlarını pozitif etkileyen bir değişiklik yapıldı.

 Bilindiği üzere adliye personeli ve Ceza ve infaz kurumlarına zabıt katibi, ceza infaz koruma memuru , hizmetli,şöfor,aşçı vb personel alımı illerde bulunan adalet komisyonları tarafından yapılmaktadır. Bu gibi görevleri bakımından adalet komisyonları, idarî birimdir.   Ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu yerlerde; başkanı ve bir asıl, bir yedek üyesi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenecek hakimler ile o yer Cumhuriyet savcısından Adalet komisyonları oluşur.

2802 sayılı Hakimler ve Savcılar kanunun adalet komisyonlarının görevlerini anlatan 114.maddesinde değişiklik yapıldı.

Madde 114 – (Değişik: 22/12/2005 - 5435/36 md.) Eski hali Aşağıdaki gibidir.

Adalet komisyonlarının görevleri şunlardır:

a) Atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar dışındaki adlî ve idarî yargı ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri personelinin;

1) İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklardan merkezî sınavda başarılı olanların ilgili yönetmelik hükümlerine göre düzenlenecek sözlü ve gerektiğinde uygulamalı sınavlarını yapmak, hukuk fakültesi ve adalet meslek yüksek okulu mezunlarına öncelik tanımak kaydıyla başarılı olanların atanmalarını teklif etmek.

 

 Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun (Kanun No. 7242 Kabul Tarihi: 14/4/2020)

Yeni hali aşağıdaki gibidir.

MADDE 64- 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 114 üncü maddesinin

birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan “hukuk fakültesi ve adalet meslek yüksek okulu” ibaresi “hukuk fakültesi, adalet meslek yüksek okulu veya meslek yüksekokullarının adalet veya ceza infaz ve güvenlik hizmetleri programı, lise veya meslek liselerinin adalet alanı ve ilgili mevzuat uyarınca bunlara denkliği kabul edilen program veya alan” şeklinde değiştirilmiş,... tir.

Comments powered by CComment