- Mecbur kalmadıkça hijyeni sağlam olan mekanınızı terketmeyin.

- Dışarıya çıkmak zorundaysanız elleriniz her yere bulaştırmamak için eldiven takın ve maske kullanın.Post cihazına giriş yaparken , para çekerken , alışveriş arabasını sürerken virüs kapabilirsiniz. Artı yanınızdaki hasta biri öksürmüş olduğu için virüs kapabilirsiniz. O yüzden maske ve eldiven hayat kurtarıcı olabilir.

- Evinize döndüğünüzde maske ve eldiveni çöpe atın. Ellerinizi ve yüzünüzü sabunlayarak yıkayın. Alışverişte aldığınız malzemleri veya giydiğiniz elbiseleri max 3 gün balkonunuzda bekletirseniz kesinlikle virüs kalmayacaktır. Ayrıca elbiselerinizi 60 dereceye ayarlı çamaşır makinasına atabilirsiniz. Bir dahaki alışverişe başka kolay yıkanabilir elbiseler ayarlayın.

- Alışverişinizi sanal marketler aracılığıyla dışarıya çıkmadan yapabilirsiniz.

-Kalabalık ortamlara girmemeye özen gösterin.Okullar tatil, üniversiteler online eğitimde diye parklarda, kafelerde vakit geçirmeyin. Mümkün olduğunca başkalarıyla temastan kaçının. Tokalaşmayın, kucaklaşmayın, öpüşmeyin.

-Ortak kullanılan kalemle imza atmak zorunda kalırsanız, ellerinizi mutlaka yıkayın gözlerinize, burnunuza, ağzınıza dokunmayın.Asansör düğmesi, kapı kolları, sifon, musluk gibi günlük hayatın içinde yüzlerce kişinin elinin değdiği nesnelere kağıtla dokunun. Kağıdı hemen çöpe atın ve ve ellerinizi sabunla yıkayın. Eğer, böyle bir imkan yoksa yanınızda taşıyacağınız antiseptik ürün ya da kolonya ile ellerinizi temizleyin.Gittiğiniz otel, işyeri gibi yerlerde ortak kullanılan televizyon uzaktan kumandaları da virüs taşıyabilir. Bunları silerek kullanın ve ellerinizi mutlaka yıkayın.

-0-9 yaş arasındaki çocukların corona virüsten  fazla etkilenmediği belirtilse de, bebeklerinize ellerinizi yıkamadan asla dokunmayın.

-Bilimsel tavsiyeler takip edilmeli,gelişmeler izlenmelidir. Bu yazıda da güncelleme yapılacaktır. Türkiye ve dünyadaki virüs salgınındaki son durumu https://www.covidvisualizer.com/ sitesinden öğrenebilirsiniz.

New England Tıp Dergisi portalında yayınlanan araştırmaya göre,

- Virüs, enfekte biri öksürdüğünde veya hapşırdığında, ağızdan saçılan damlacıklarla havaya ve yüzeylere dağılıyor.

- Saçılmanın ardından 66 dakika içinde virüslerin yarısı ölüyor;

- diğer yarısı ise havada en az üç saat boyunca yaşayabiliyor ve bulaşıcı özelliğini koruyor. Bazı hekimler 5 gün diyorlar.

- Koronavirüs, plastik yüzeyler ve paslanmaz çelik üzerinde 3 gün yaşayabiliyor,

- bu süre karton ve mukavva üzerinde en fazla 24 saat olarak kaydedildi.

- Virüs, bakır yüzeylerde ise sadece 4 saat boyunca etkili olabiliyor.

Bu da, 66 dakika sonra virüs partiküllerinin dörtte üçünün etkisiz hale geleceğini, ancak %25'inin hala etkili olacağı anlamına geliyor.

Rocky Mountain Laboratuvarı'ndan Neeltje van Doremalen tarafından yürütülen araştırmaya göre, üçüncü saatin sonunda yaşayabilir virüs miktarı %12.5'e düşüyor.

Ellerinizi sık sık su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkayın. Su veya sabun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antisemptimtleri kullanın.

* Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzınızı tek kullanımlık mendil ya da kağıt ile örtün.

* Kağıt veya mendilin bulunmadığı ortamlarda ise dirsek içini kullanın. Mendili derhal çöp kutusuna atın ve elinizi hemen sabunla yıkayın.

* Soğuk algınlığı veya grip semptomları olan kişiler ile yakın temastan kaçının.

* Yeni koronavirüs enfeksiyonu grip ile karıştırılmamalıdır. Gripte kullanılan koronavirüsü tedavisinde etkili değildir.

Maske kullanımına dair, Dünya Sağlık Örgütü’nün sitesinde yayınlanan kurallar şöyle sıralanıyor:

1- Maske takmadan önce ellerinizi sabunlu suyla yıkayarak veya alkol içeren el temizleme jeli sürerek temizleyin. Maskede delik veya yırtık olup olmadığını kontrol edin. Genelde beyaz kısmı içte kalan kısımdır.

2- Ağzınızı ve burnunuzu tamamen kapayacak şekilde maskeyi takın. Yüzünüz ve maske arasında aralık kalmamasına, çenenizin altına inmesine iyice yüzünüze oturmasına özen gösterin.

3- Kullandığınız süre zarfında maskeyi ellemekten kaçının. Eğer boş bulunup ellerseniz ellerinizi yine sabunlu suyla yıkayarak veya alkollü el temizleme jeliyle temizleyin.

4- Maskeniz nemlendiğinde değiştirin. Kullanılmış maskeleri asla tekrar kullanmayın. Tek kullanımlık olduklarını unutmayın.

5- Maskeyi çıkarırken ön kısmını ellemeden, arkadan öne doğru, lastikli kısmından tutarak çıkarın. Maskeyi hemen çöpe atın ve ellerinizi yine jelle veya sabunlu suyla yıkayarak temizleyin.

Çin’de COVID-19 ile mücadelede çalışan doktorlar, tedavi süreci ile ilgili bir el kitabı hazırlamışlar. 81 sayfalık Türkçe el kitabını ekten indirebilirsiniz.

Ekler:
Bu dosyayı indir (covidelkitabi.pdf)Coronovirus el kitabı[ ]1439 kB

Comments powered by CComment