Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğü ortak çalışmalar kapsamında teknolojik yenilikleri eğitimin hizmetine sunan TÜBİTAK, birbirinden yeni projelerle öğretmen ve öğrencilere büyük katkı sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ile ‘Eğitimde Fatih İşbirliği Protokolü’ ve ’Eğitimde İşbirliği Protokolü’nü imzalayan TÜBİTAK, öğretmen ve öğrencilerin teknolojiden daha fazla yararlanacağı yenilikleri eğitimin hizmetine sunmaya başladı.

Bakanlık ile ortak çalışmalar yapan TÜBİTAK, Z-Kitap, E-Ders gibi yeni uygulamalar ile tüm öğrencilere derslerinde yardımcı olabilecek büyük bir kaynak sunacak. Eğitim müfredatını da güncelleyen TÜBİTAK, İngilizce’nin daha kolay öğretilmesi için yeni bir sistem geliştiriyor. Okula yeni başlayan öğrencilerin eğlenerek öğrenebilmeleri için de çocuklara özel 22 şarkı hazırlatıldı. Yapılacak yeni çalışmalarından biri de TÜBİTAK’ın bilim dergilerinin dijital ortamda öğrencilere sunulması olacak. Ayrıca TÜBİTAK tarafından bu yıldan itibaren bilim fuarları okullarda da düzenlenmeye başlıyor.

TÜBİTAK’ın eğitim sistemindeki önemli rolü BTYK’nın 24. Toplantısı’na da yansıdı. “Yenilik ve Girişimcilik Sisteminde İnsan Kaynakları ve Eğitimin Rolü” başlıklı toplantıda eğitim sistemindeki yenilikler masaya yatırıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak bir sunum gerçekleştirerek yeni eğitim sistemindeki önemli noktalara değindi. BTYK Toplantısı’nda eğitim ile ilgili 9 önemli karar alındı.

Eğitim Müfredatı Revize Ediliyor

 

TÜBİTAK, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı protokol kapsamında ilk olarak Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji ile ilköğretim Fen ve Teknoloji derslerinin müfredatını revize ediyor. İngilizce dersleri için ise tamamen yeni bir sistem geliştirilecek.

Müfredat revizyonu hakkında bilgi veren TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Şükrü Kaya, müfredattaki eksikliklerin belirlenmesi için öğretmen ve akademisyenlerle ilgili çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Diğer ülkelerin müfredatı ile karşılaştırma yaptıklarını da anlatan Kaya, branş bazında ekipler oluşturduklarını açıkladı. Kaya, “Ekiplerimiz çok sıkı bir şekilde çalışıyor. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ile yakın bir ilişki içindeyiz. Ayrıca okuma-yazma sevgisini aşılamak ile ilgili çalışmalarımız da var” dedi.

TÜBİTAK’tan Öğrencilere ‘E-Ders’ Desteği

Eğitimde yeni teknolojilerin kullanılması amacıyla ‘e-ders’ uygulaması üzerinde çalıştıklarını dile getiren Kaya, öğretmen ve akademisyenlerle birlikte orijinal ders senaryosu hazırladıklarını kaydetti. Derslerin kazanımlar bazında hazırlandığını dile getiren Kaya, şunları söyledi: “Özel olarak hazırlattığımız stüdyolarda 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar için Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Geometri dersleri ile ilgili video çekimleri yapıyoruz. E-ders uygulamasında dersler konu konu öğretmenler tarafından anlatılıyor. Her bir konu ortalama 10 dakikalık kayıtlardan oluşuyor. Çok kaliteli bir içerik hazırlattık. Ders anlatımlarını animasyonlar ile güçlendirdik. Konuları animasyon ile daha kolay ve daha iyi öğrenen öğrenciler karşılarında orijinal bir ders anlatımı bulacak. Zorlandıkları konuları bizim hazırladığımız e-ders içeriği ile daha iyi anlayacaklar. E-ders videoları başta akıllı tahta ve kişisel bilgisayarlar olmak üzere elektronik platformlarda kullanılabilecek şekilde hazırlanıyor”

Z-Kitap Uygulamasının 2014’e Yetiştirilmesi Hedefleniyor

TÜBİTAK’ın eğitime sunacağı önemli katkılardan biri de Z-kitap olarak bilinen Zenginleştirilmiş Eğitim Kitabı Uygulaması. Z-kitap’ın çok farklı bir uygulama olduğuna dikkat çeken Bilim ve Toplum Daire Başkanı Kaya, Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji için pilot ünite zenginleştirmesinin planlandığını kaydetti. Z-kitap uygulamasını müfredatın revizyonu ile birlikte paralel yürütmeyi amaçladıklarını anlatan Kaya, “Z-kitap kavramsal olarak adı geçen ancak uygulama olarak ülkemizde olmayan bir sistem. Zengin bir kitap nasıl olur onun üzerinde çalışıyoruz. Zor ve kapsamlı bir iş. Bu projeyi de 2014’e yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Öğrenciler özellikle zorlandıkları konuları örneklerle öğrenecekler. Hazırlanacak profesyonel animasyon yardımıyla konuyu daha çabuk kavrayacaklar. Animasyonların yanı sıra video, ses, fotoğraf, harita, grafik ve tablolarla da içerik güçlendirilecek. Z-kitabın yanı sıra TÜBİTAK yayınlarından Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergileri elektronik ortama konulacak. Öğrenciler tabletler vasıtasıyla e-okul sisteminden TC kimlik numaraları ile girecekler ve dergilerimize ulaşacaklar” şeklinde konuştu.

İngilizce Öğrenmek Daha Kolay Olacak

TÜBİTAK olarak İngilizce eğitim modeli üzerinde de çalıştıklarını kaydeden Kaya, bu konuda kapsamlı bir çalışma yaptıklarını anlattı. İngilizce derslerinin ilköğretim ikinci sınıftan itibaren verileceğini belirten Kaya, şunları söyledi: “Bu konuda müfredat çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunu da elektronik ortama taşımayı düşünüyoruz. İngilizce öğretiminde yeni bir sistem uygulanacak. Biz artık gramere dayalı sistemden kurtulmak istiyoruz. Çocuklarımız günlük hayatta kullanmadıkları yapıları öğreniyorlar. Biz ders kitaplarına yeni bir rol yüklemek istiyoruz. Sınıfın içinde öğrencinin konuştuğu belirli kalıpları öğreteceğiz. Teknolojiyi kullanarak öğrencilerin daha kolay İngilizce öğrenmesini amaçlıyoruz. Öğrencilerin gerçek hayattaki dili kullanması için yeni uygulamalar geliştireceğiz. Bunların yanında ilgi gören çizgi filmleri İngilizceye çevirmeyi planlıyoruz. Televizyonun çocuklar üzerinde büyük etkisi var ve bunu iyi bir şekilde kullanmak istiyoruz. Bu gibi yeni projelerle İngilizcenin artık daha kolay öğrenilmesini hedefliyoruz

Her Okulda Bilim Fuarı Açılacak

TÜBİTAK, ilkokul ve ortaokulda bilim kültürünün yerleşmesi için okullarda, bu yıldan itibaren bilim fuarları düzenleyecek. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütülecek çalışmalar kapsamında ilkokul ve ortaokulda bilim kültürünün geliştirilmesi amacıyla düzenlenecek bilim fuarları bu yıl içinde Türkiye çapında bin pilot okulda başlatılacak. TÜBİTAK, bilim fuarları için okullara danışmanlık ve maddi destek verecek. Gelecek yıldan itibaren 20 bin okula ulaşılması amaçlanıyor.

Bilim fuarlarında fen bilimleri derslerinde bilimsel bir projenin nasıl hazırlandığı, hipotezlerin nasıl kurulduğu ve ne tür verilerin toplanması gerektiği konusunda kitapçıklar hazırlandı. Bu kapsamda okullara TÜBİTAK flaması ve madalyalar gönderilecek.

Kaynak:Tübitak

 

Comments powered by CComment