Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, meslek liselerinden meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırıldığını belirterek, "Öğrenciler emek verecek, sınava girecek ve karşılığını alacak" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun ile meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırıldığını anımsattı. 

Bakanlığın mesleki eğitimde seferberlik başlattığını vurgulayan Gülay, ana hedeflerinin sektörün arzuladığı iş gücünü yetiştirmek olduğunu ifade etti. Gülay, meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin mesleki eğitimde devamsızlık oranları ve akademik başarıyı doğrudan etkilediğini vurgulayarak, "Öğrenciler emek verecek, sınava girecek ve karşılığını alacak. Her şey üniversiteye girmek değil. Ana hedefimiz sektörün aradığı, arzuladığı iş gücünü oluşturmak. 

Öğrencilerimizin (meslek liseleri) yüzde 50'ye yakını açık öğretim fakülteleri, sınavsız meslek yüksekokulu ile üniversiteye gidiyordu. İş gücüne katılım oranı yüzde 57'lerdeydi. Hedefimiz iş gücüne katılım oranını daha yukarıya çekmek ve üretime yönlendirmek" diye konuştu

GELECEK YIL GEÇERLİ OLACAK
Meslek liseleri ve meslek yüksekokullarında daha nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ve yetişen iş  gücünün kendi alanında çalışmasını hedeflediklerini aktaran Gülay, düzenlemenin gelecek yıldan itibaren geçerli olacağını belirtti.

     Yükseköğretiim Kurulu Başkanlığı (YÖK), bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanına eklenecek katsayının YÖK tarafından 0,06 olarak belirlendiğini açıkladı. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişi kaldırılarak ek puan getirildi. 2017'den itibaren uygulanacak ek puanın katsayısı ise YÖK tarafından bugün açıklandı. YÖK'ten yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere 9 Aralık 2016 tarihli 6764 sayılı Kanun ile bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirmelerinde sınavsız geçiş uygulaması kaldırılmış olup, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanına eklenecek katsayı Yükseköğretim Kurulu tarafından 0,06 olarak belirlenmiştir” denildi.

Kaynak: NTV

 

 

Comments powered by CComment